Jonge vogels met veren en een korte staart

  • Jonge vogels die net uit het nest gevlogen zijn, zien er hulpeloos uit maar schijn bedriegt. Al kunnen ze nog niet (goed) vliegen, ze hebben de juiste leeftijd om het nest te verlaten. Vaak zijn ze te herkennen aan een korte staart en aanhoudend gebedel om voedsel. Geen nood, de ouders zijn dichtbij en voeren het jong nog enige dagen tot een week bij. Laat ze alstublieft met rust! 
  • Uitzondering is wanneer het vogeltje gewond is, of wanneer het groot gevaar is van katten in de buurt. Is het niet mogelijk de kat voorlopig binnen te houden en/of dit te vragen aan de buren, bel dan de dierenambulance.
  • Vogelbescherming Nederland benadrukt: “In negen van de tien gevallen helpt u het jong dus het allerbest door het met rust te laten. En wees gerust, zelfs als u de oudervogels niet ziet, zijn ze wel in de buurt. Ze zoeken voedsel of zijn zich voor u aan het verstoppen. Uw aanwezigheid geeft alle betrokken vogels alleen maar stress, wat overleven juist moeilijker maakt, dus geef het jong de ruimte.”
jonge merel – net uitgevlogen.

Delen = lief!