Scholekster & Visdiefje

Hoe help je deze vogels in nood?

Heb je een (gewonde) vogel gevonden? Lees hier wat je kunt doen.

Scholeksters zijn eigenlijk kust- en weidevogels maar broeden steeds vaker in de stad. Ze zoeken platte (grind) daken uit om te nestelen. Dat is niet zonder gevaar. Hoewel het nestvlieders zijn  – dat zijn jonge vogels die meteen uit het ei kunnen lopen – worden ze nog lang gevoerd door de ouders. Het komt regelmatig voor dat een scholekster pul van het dak valt of springt, laat het diertje gaan want scholeksters zijn nestvlieders en gaan hun ouders achterna. Ze gebruiken het nest niet als een veilige haven en op het dak is geen eten te vinden. Visdiefjes broeden soms ook op platte (grind)daken in het westen en noorden van Nederland. Bovenstaande tips ten aanzien van scholeksters, kunnen ook toegepast worden op de broedende visdiefjes. Wat je kunt doen als je scholeksters op het dak hebt: tips van de organisatie ‘scholeksters op het dak‘. Wat te doen als je een (gewonde) scholekster of een visdiefje vindt? Hieronder vindt je alle informatie.

Het komt regelmatig voor dat een scholekster pul van het dak valt of springt, laat het diertje gaan want scholeksters zijn nestvlieders en gaan hun ouders achterna.

Hoe help je deze vogels?

Is de scholekster pul in een heel gevaarlijke situatie, bijvoorbeeld verkeer of rondlopende kat, bel dan de dierenambulance om het vogeltje op te halen. 

Voorkom werkzaamheden op het dak in het broedseizoen (april tot en met juni), scholeksters zijn extreem gevoelig voor verstoring. Dicht open regenpijpen af met een stukje kippengaas, hierdoor voorkom je dat de jongen erin kunnen vallen. Zorg voor beschutting en schaduw op het dak, bijvoorbeeld door het plaatsen van een pallet. De jongen kunnen eronder kruipen bij gevaar of als het te heet wordt op het dak. 

Plaats een ondiepe bak met water op het dak. Dit water kunnen de jongen gebruiken als het langere periode erg warm en heet is en voorkomt dat de jongen uit nood van het dak af springen. 

Contact

info@wildopvang.nl

Bij een wild dier in nood:
Landelijk meldnummer Dierenambulance: 144
Zoek een lokale Dierenambulance
Zoek een vogel- of dierenopvang

Stuur Wildopvang.nl een bericht

15 + 9 =