Watervogels

Hoe help je deze vogels in nood?

Heb je een (gewonde) vogel gevonden? Lees hier wat je kunt doen.

Jonge eendjes, gansjes, zwaantjes, fuutjes, meerkoetjes of waterhoentjes kunnen verweesd of verlaten zijn. Weet je zeker dat er geen ouders in de buurt zijn, probeer het diertje dan te vangen en zet het in een doosje met een kruikje (gemaakt van een drinkflesje gevuld met warm water en gewikkeld in een thee- of handdoek) en bel de dierenambulance. Geef deze jonge vogels geen eten of water. Zet deze jonge watervogels zeker niet in een badje! Jonge watervogels hebben nog geen ontwikkelde vetklier om zichzelf in te vetten en waterdicht te zijn, dat regelt de moeder en bij afwezigheid dus nooit in water plaatsen. Lukt het vangen niet, bel de dierenambulance voor advies. Wat te doen als je een (gewonde) watervogel vindt? Hieronder vindt je alle informatie.

Vogelbescherming Nederland benadrukt: “In negen van de tien gevallen helpt u het jong dus het allerbest door het met rust te laten. En wees gerust, zelfs als u de oudervogels niet ziet, zijn ze wel in de buurt. Ze zoeken voedsel of zijn zich voor u aan het verstoppen. Uw aanwezigheid geeft alle betrokken vogels alleen maar stress, wat overleven juist moeilijker maakt, dus geef het jong de ruimte.”

Hoe help je deze vogels?

Is een jonge watervogel verstrikt in visdraad of wordt het belaagd door meeuwen of kraaien, dan kun je de dierenambulance bellen.  

Broedt er een eend op je dak, balkon, bloembak of afgesloten tuin? Bel dan de dierenambulance. Als de eieren uitgekomen zijn en de eendjes geen toegang tot water hebben, krijg je van de dierenambulance advies op maat.

Contact

info@wildopvang.nl

Bij een wild dier in nood:
Landelijk meldnummer Dierenambulance: 144
Zoek een lokale Dierenambulance
Zoek een vogel- of dierenopvang

Stuur Wildopvang.nl een bericht

14 + 3 =