Zang- en tuinvogels

Hoe help je deze vogels in nood?

Heb je een (gewonde) vogel gevonden? Lees hier wat je kunt doen.

In Nederland hebben we ontzettend veel verschillende soorten zang- en tuinvogels. Hele bekende soorten zoals de mus en de koolmees. En ook vele anderen zoals de bonte vliegenvanger en de groenling. Kauw, kraai en ekster behoren ook tot de zangvogels.

Jonge vogels die net uit het nest gevlogen zijn, zien er hulpeloos uit maar schijn bedriegt. Dit geldt voor kale vogels en voor vogels die al wat veren hebben. Al kunnen ze nog niet (goed) vliegen, ze hebben de juiste leeftijd om het nest te verlaten. Vaak zijn ze te herkennen aan een korte staart en aanhoudend gebedel om voedsel. Geen nood, de ouders zijn dichtbij en voeren het jong nog enige dagen tot een week bij. Laat ze alstublieft met rust! Wat te doen als je een (gewonde) zang- of tuinvogel vindt? Hieronder vindt je alle informatie.

Vogelbescherming Nederland benadrukt: “In negen van de tien gevallen helpt u het jong dus het allerbest door het met rust te laten. En wees gerust, zelfs als u de oudervogels niet ziet, zijn ze wel in de buurt. Ze zoeken voedsel of zijn zich voor u aan het verstoppen. Uw aanwezigheid geeft alle betrokken vogels alleen maar stress, wat overleven juist moeilijker maakt, dus geef het jong de ruimte.”

Hoe help je deze vogels?

Vind je een (kaal) jong vogeltje en weet je zeker uit welk nest het komt? Zet het diertje dan terug. Hetzelfde geldt voor een heel gevallen nest: zet het terug in de buurt van waar het gevallen is, in de haag of schuur of waar dan ook. Het maakt niet uit dat je met je handen aan het vogeltje of nest hebt gezeten. Anders dan bij zoogdieren speelt reuk geen rol.

JONGE VOGELS MET VEREN EN EEN KORTE STAART: Uitzondering is wanneer het vogeltje gewond is, of wanneer het groot gevaar is van katten in de buurt. Is het niet mogelijk de kat voorlopig binnen te houden en/of dit te vragen aan de buren, bel dan de dierenambulance.

KALE JONGE VOGELS OF MET EEN BEGIN VAN VEREN: Uitzonderingen zijn wanneer het vogeltje er niet gezond uitziet, gewond is, de kat er mee thuisgekomen is, de oudervogels niet meer bij het nest worden gezien of wanneer de nestplaats niet meer intact is. Zet het kale vogeltje dan in een doosje, met een kruikje (gemaakt van een drinkflesje gevuld met warm water en gewikkeld in een thee- of handdoek) erbij. Geef het vogeltje geen water of voer en bel de dierenambulance, zij brengen het vogeltje naar de dichtstbijzijnde vogelopvang.

Contact

info@wildopvang.nl

Bij een wild dier in nood:
Landelijk meldnummer Dierenambulance: 144
Zoek een lokale Dierenambulance
Zoek een vogel- of dierenopvang

Stuur Wildopvang.nl een bericht

3 + 11 =