Stichting wildopvang.nl

Voor wilde dieren in nood

Van egel tot eend: alle gewonde wilde dieren hebben recht op zorg

Wildopvang.nl bestaat als organisatie sinds 2016, maar is per 16 maart 2021 officieel een stichting geworden. Stichting Wildopvang.nl is zelf geen opvang, maar wij doen aan publieksvoorlichting, stimuleren kennisdeling onder wildopvangcentra en wij lobbyen bij overheden voor organisaties die inheemse wilde dieren helpen.

Er zijn 63 wildopvangcentra in Nederland, en vele meer in het buitenland, die het werk doen. Zij vangen verweesde, gewonde, verzwakte en zieke in het wild levende dieren op en verzorgen, behandelen, revalideren en zetten deze, na herstel, weer terug op een geschikte plaats in de natuur.

Stichting Wildopvang.nl heeft drie doelen:

  1. Publieksvoorlichting
  2. Het stimuleren van samenwerking en kennisdeling tussen wildopvangcentra onderling
  3. Lobbyen voor de belangen van wildopvangcentra

Wat als er tijdens het snoeien een jonge uil uit je boom valt?

Dat is waarom er Wildopvangcentra zijn. Het vangt gewonde, verweesde, zieke en verzwakte in het wild levende dieren op en verzorgt en revalideert de vogels en zoogdieren totdat ze weer fit genoeg zijn om weer uitgezet in de natuur te worden. Het uitzetten in de vrije natuur gebeurt erg zorgvuldig: zoogdieren worden (meestal) weer vrijgelaten waar deze oorspronkelijk vandaan komen. Maar soms kan dat niet vanwege bijvoorbeeld verkeersonveiligheid. Dan wordt een nieuwe locatie gezocht. Vogels worden losgelaten in een geschikt biotoop. Dat gaat soms best ver: zeevogels als de Jan-van-Gent, zeekoet en papegaaienduikers moeten midden op zee worden losgelaten.

Heb je een zoogdier gevonden? Lees hier wat je kunt doen.

Stichting Wildopvang.nl wil graag dat mensen die een gewond, verzwakt of verweesd dier vinden, de juiste informatie krijgten om dat dier te helpen. Maar soms is zorg niet nodig. Haasjes en reekalveren worden helaas veelal onterecht naar de opvang gebracht.Hoe weet je of een dier hulp nodig heeft? Wanneer bel je de Dierenambulance of een Wildopvang? Hier lees je precies wat je moet doen als je een zoogdier vindt dat hulp nodig heeft.

De Egel

De egel is een van de meest ‘gevonden’ zoogdieren die hulp nodig heeft. Geen wonder want egels leven tegenwoordig vooral in tuinen, plantsoenen en parken. Dichtbij de mens, dus ook snel in het oog. Wat moet je doen als je een egel vindt waar wat mee mis is?

De Haas

Het is tragisch, maar de meeste gevonden jonge haasjes hadden beter met rust gelaten kunnen worden. Het is een misverstand dat een piepklein jong haasje dat je in het veld aantreft, hulp nodig heeft. Maar wanneer heeft zo’n haasje wél hulp nodig?

De Vos

Het verkeer en de jacht zijn de grootste bedreigingen voor de vos. Als de dode vos jongen heeft dan kunt u deze hongerig en bang vinden. Deze welpjes hebben altijd hulp nodig. Bij een volwassen nog levende aangereden vos, moet u voorzichtig zijn: het is een roofdier en kan flink bijten. Schakel altijd de lokale dierenambulance in en vraag anders advies aan het wildopvangcentrum zelf.

Wat als je robotgrasmaaier een egeltje overrijdt?

De meeste gewonde dieren zijn in de problemen geraakt door menselijk handelen. Daarom zijn er Wildopvangcentra. Deze zijn niet bedoeld om elk natuurdier te redden. In het wild levende dieren, zijn onderdeel van ecosystemen en maken levend én dood uit van natuurprocessen die zo min mogelijk verstoord dienen te worden.

Maar wat als je een boom in februari snoeit en er valt een nest met jonge eekhoorns uit de boom? Of je robotgrasmaaier overrijdt een egel? Of als je een zogende das doodrijdt, moeten de jongen dan aan hun lot worden overgelaten? Of als een zeevogel verzwakt onder de olie op het strand gevonden wordt, laat je deze dan langzaam doodgaan? Nee, wildopvangcentra krijgen deze dieren binnen via particulieren of dierenambulances die deze natuurdieren brengen. Er bestaat hiervoor een groot maatschappelijk draagvlak. Bovendien moet men volgens de Nederlandse wet (artikel 2.1, zevende lid) iedereen een dier in nood helpen: ‘Een ieder verleent een hulpbehoevend dier de nodige zorg.’

Heb je een vogel gevonden? Lees hier wat je kunt doen.

Vogels komen in allerlei situaties in de problemen. Ze vliegen bij voorbijbeeld tegen het raam of worden door een kat gepakt. Maar jonge zangvogels die net het nest hebben verlaten en nog schijnbaar hulpeloos in de tuin hippen, hebben geen hulp nodig. Wanneer schakel je een dierenambulance in of niet? 

De Uil

Jonge bos- en ransuilen worden takkelingen genoemd en kunnen op de grond vallen. Dat is doorgaans geen probleem zij klauteren vanzelf weer omhoog. Je kunt ze een handje helpen door ze op een tak te zetten. Maar wanneer heeft een jonge uil meer hulp nodig?

De Zwaluw

Alle zwaluwsoorten blijven in het nest totdat ze kunnen vliegen. Valt er een op de grond, dan heeft deze zeker hulp nodig. Soms springen ze zelf uit het nest omdat het te heet is geworden. Wat dan?

De Watervogels

Jonge meerkoetjes, eendjes, gansjes of fuutjes zijn allemaal nestvlieders en verlaten meteen het nest, maar dat betekenent niet dat ze zelfstandig zijn. Als ze hun moeder kwijtraken om welke reden dan ook, hebben ze meteen hulp nodig. Belangrijk is: houdt ze warm!

Wat kun je het beste doen als je een dier in nood vindt?

Als je in Nederland een gewond, verzwakt of verweesd in het wild levend dier vindt, kun je het beste de lokale dierenambulance bellen. Zij verlenen zo nodig eerste hulp en brengen het dier naar de dichtstbijzijnde opvang.

Weet je niet welke dierenambulance je moet bellen? Bijvoorbeeld omdat je midden in het veld staat tijdens een wandeling? Bel dan 0900-0245 (toets 4x een 0 als je geen postcode weet). Voor zeezoogdieren in nood toets 7.

In Vlaanderen zijn geen dierenambulances zoals in Nederland. Wel bestaat er het Wildlife Taxi Team. Een noodlijdend wild dier gevonden in die regio? Bel dan:  + 32 03 331 97 00.

Lees hier onze laatste blogs

Hond onder de grond!

Hond onder de grond!

Geen paniek! In de meeste gevallen is dat niet nodig. In deze blog bieden we informatie over hoe u deze situatie kunt voorkomen, wat u niet moet doen en wat u wel moet doen als een hond onder de grond verdwijnt. Inleiding Met enige regelmaat verschijnen er berichten...

Lees meer
Doosjes, plastic flesjes en oude sokken

Doosjes, plastic flesjes en oude sokken

Wat hebben doosjes, plastic flesjes en ouwe sokken met elkaar van doen? Nou, als je dieren wilt redden, moet je dit standaard in huis en in je auto hebben liggen 😉 Nooit ben je er op bedacht, maar daar rij je een eend aan. En erger, hij leeft nog. Wat te doen? Bel...

Lees meer
Ze waaien van het dak!

Ze waaien van het dak!

Meeuwen, om precies te zijn kleine mantelmeeuwen en zilvermeeuwen broeden graag op platte daken met kiezels of sedum. Dat is niet altijd zo geweest. Ooit broedden de meeuwen in de duingebieden maar dat is niet langer veilig meer – behoudens in gesloten natuurgebieden....

Lees meer

Contact

info@wildopvang.nl

Bij een wild dier in nood:
Landelijk meldnummer Dierenambulance: 144
Zoek een lokale Dierenambulance
Zoek een vogel- of dierenopvang

Stuur Wildopvang.nl een bericht

14 + 8 =