Wat hebben doosjes, plastic flesjes en ouwe sokken met elkaar van doen? Nou, als je dieren wilt redden, moet je dit standaard in huis en in je auto hebben liggen 😉

Nooit ben je er op bedacht, maar daar rij je een eend aan. En erger, hij leeft nog. Wat te doen? Bel de dierenambulance natuurlijk! Maar de centrale zegt dan, vang hem even zelf en zet hem in een doosje. Dat is de reden om altijd een kattenreismand en/of een schoenendoos of zelfs een plat gevouwen verhuisdoos in je auto mee te nemen. Of stel, je loopt in het bos. Je ziet eekhoorntjes van dichtbij. Zo dichtbij dat je ziet dat het baby’s zijn en ze klimmen tegen je broekspijp op. Dat is een teken dat ze hulp nodig hebben, anders doen ze dat niet. In het bos is geen dierenambulance, maar je kan wél meenemen naar de parkeerplaats en ze daar in een doosje doen. Want dat doosje had je voor een noodgeval in de auto liggen, toch? Breng het eekhoorntje daarna naar de dichtstbijzijnde wildopvang of, nog beter, naar een gespecialiseerde eekhoornopvang. Zie https://wildopvang.nl/waar/ voor alle wildopvangcentra van Nederland en Vlaanderen.
Maar ook dichtbij huis moet je soms dieren redden. Bijvoorbeeld je zit lekker in de tuin met een kopje thee en plotseling hoor je veel rumoer. Wat gebeurt er? Oh jee, de buurkat is op strooptocht en heeft ‘jouw’ merelnestje in de haag eruit gemept en als je hem wilt verjagen, neemt hij snel nog een kaal kuikentje mee. Wat een verdriet…wat kan je doen? Terugplaatsen van het kapotte nest gaat niet meer. Van de jongen zijn er twee gewond en twee lijken ok. Wat te doen? Natuurlijk bel je de dierenambulance of breng je ze zelf naar een vogelopvangcentrum, maar de dierenambulance zal vragen om de jonkies in een doosje te doen. En wat je dan nog meer kan doen om de overlevingskans van de mereltjes te vergroten, is een oud plastic flesje met warm (niet heet!) water te vullen en een ouwe sok eromheen doen. Leg dat flesje met warm water bij de mereltjes. Dat houdt ze warm en verhoogt de overlevingskans. Geef ze geen eten of drinken, tenzij je een wildopvangcentrum belt en vraagt om advies.

Zo eenvoudig is het, iedereen kan dieren redden!