Eekhoorn alarm

Nu is NIET de tijd om bomen te snoeien! Wist je dat eekhoorns nu al jongen kunnen hebben? 

Tussen december en februari is de eerste paartijd van eekhoorns, dus er kunnen al jongen zijn gezien de draagtijd 5 á 6 weken is. De jongen worden kaal geboren in een zogenaamd kraamnest hoog in de boom. Het zijn bolvormige nesten gemaakt van gevlochten takken en dikbekleed met zacht materiaal als gras. 

Elk jaar vallen er helaas eekhoornjongen uit bomen die omgekapt of gesnoeid worden. Voor bomen is dat namelijk een goede tijd, maar voor eekhoorns niet. Wees dus heel bewust als je snoei- of kapwerkzaamheden uitvoert. Let op eventuele nesten in de bomen. Gaat het toch mis? Zet de jongen, kaal of al behaard – binnen drie weken hebben jonge eekhoorns haar – in een doosje met een handdoek. Plaats er een kruikje bij om ze warm te houden. Dat kan heel eenvoudig door een waterflesje te vullen met heet water en er een sok er omheen te doen. Bel dan de dierenambulance of breng het nestje zelf naar een wildopvang die eekhoorns opvangt. Wildopvangcentra met ervaring met eekhoornjongen groot te brengen zitten in heel Nederland, met uitzondering van Drenthe en Flevoland. De wildopvangcentra hebben de juiste faciliteiten zoals couveuses en speciale kunstmelk. Zelf de dieren verzorgen is verboden bij wet: alleen vakbekwame medewerkers van een wildopvangcentrum met ontheffing om eekhoorns op te vangen mogen dat doen. Het is overigens geen sinecure want de jonge eekhoorns moeten om de paar uur geflest worden. 

Wist je trouwens dat er in Nederland speciale opvangcentra voor eekhoorns bestaan? Daar zijn de jonge eekhoorns natuurlijk het allerbeste af. Zij zijn de specialisten. In Nijkerkerveen bestaat de opvang ‘Eekhoorn en zijn vrienden’ en in Lunteren zit Eekhoornopvang Neder-Veluwe. 

Opvang van jonge verweesde eekhoorns is belangrijk, want de populatie van eekhoorns in Nederland is de afgelopen 10 jaar met 34% achteruit gegaan. Dat heeft verschillende oorzaken, zoals het verkeer, onvoldoende aanbod van voedsel en een virus dat om de zoveel tijd toeslaat. Maar ook als er minder eekhoorns geboren worden en volwassen worden heeft dat direct effect op de populatie. Want zoveel rode eekhoorns zijn er niet in Nederland en oud worden ze niet. Hoewel een eekhoorn in het wild wel 7 jaar oud kan worden, sterven ze vaak veel eerder. En slechts een kwart van de jongen haalt het eerste levensjaar.

Wat je zelf kunt doen als je zo gefortuneerd bent dat je eekhoorns in je tuin hebt? Voer ze dan bij met noten en zaden. Hang voerkastjes op. Er zijn speciale voerkastjes voor eekhoorns te koop, waar andere dieren niet bij het voer kunnen. Eekhoorns zijn gék op walnoten en hazelnoten, maar er bestaat ook speciaal eekhoornvoer met een diversiteit aan noten en zaden. Heb je echt een tuin waar niet alleen eekhoorns op bezoek komen, maar ook in oude bomen verblijven? Dan kun je overwegen om nestkasten op te hangen, eekhoorns maken hier het hele jaar door gebruik van. Niet alleen om jongen te krijgen, maar gewoon ook om te schuilen voor slecht weer.