Jonge vogels

Wanneer help je een jonge vogel??

Heb je een (gewonde) jonge vogel gevonden? Lees hier wat je kunt doen.

Elk (voor)jaar komen er veel jonge vogels in de opvang terecht. Daar zitten er veel bij die beter af zijn in de natuur. Hieronder kun je lezen wanneer deze wél of niet naar de opvang hoeven. Bij twijfel, bel een vogel- of wildopvang voor advies op maat. Het is niet in het belang van het vogeltje om deze thuis te verzorgen. Het gaat ook vaak mis. In de opvang hebben ze de juiste faciliteiten (couveuse, warmtelampen), de know-how en de goede voeding. Bovendien zijn er altijd soortgenootjes om samen op te groeien en te verwilderen in de uitwenverblijven.

Als je een (gewonde) vos vindt, kun je twee dingen doen: je brengt hem naar de dichtstbijzijnde egelopvang of je vraagt de opvang om advies. Wanneer doe je wat? Hieronder vindt je alle informatie.

Heb je zelf of een ander een vos aangereden?

Bel bij een aanrijding met een vos de dierenambulance. Rijdt niet door, dat is strafbaar. Je kunt ook de politie bellen 0900-8844 zoals verplicht is bij aanrijdingen met groot wild. Attendeer de politie er op dat klein wild zoals vossen, dassen en andere marterachtigen, door de dierenambulance meegenomen mogen worden. Bij een aanrijding met dodelijke afloop, controleer of het een zogenaamd moertje is (opgezette tepels). Informeer dan de boswachter, terreinbeheerder of lokale werkgroep inheemse zoogdieren.

In Luxemburg is het sinds 2015 verboden om op vossen te jagen. De jagerslobby voorspelde een explosie van de vossenpopulatie, maar daar blijkt helemaal geen sprake van te zijn.

Wanneer vraag je om advies?

Als u twijfelt over een specifiek geval, bel dan altijd een wildopvangcentrum voor advies

Als je één of meerdere jonge vosjes ziet, die niet terugdeinzen en er vermagerd en verwaarloosd uitzien

Als je midden in de stad (dus niet de buitenwijken) een vos aantreft

Als je een vermagerde, schurftige, kreupele of anderszins hulpbehoevende vos aantreft op b.v. een industrieterrein

Waar en hoe leeft een vos?

Sinds ongeveer 1970 begon de vos een opmars door Nederland richting noorden en westen. Inmiddels worden vossen ook gezien in parken en in stedelijke omgeving zoals Amsterdam, Den Haag en Nijmegen. In de laatste twee decennia is het de vos gelukt om zich overal te vestigen en zich aan te passen aan de omgeving.

De vos is een bijna omnivoor, dat wil zeggen hij eet niet alleen zijn prooien (muizen, konijnen, hazen, vogels etc.) eet maar ook bramen, bessen, insecten, wormen, aas en afval. Vossen eten (liever) geen amfibieën of mollen of spitsmuizen. Vossen leven vooral in holen (al dan niet in een burcht van dassen) in tijden van de jongen, die rond maart geboren worden. De rest van de tijd verstoppen zij zich in de omgeving van hun territorium. Vossen leven paarsgewijs en voeden ook de jongen gezamenlijk op. De jonge vossen worden verjaagd uit het territorium van hun ouders in de eerste herfst of winter. Alleen in heel voedselrijke gebieden mogen één of meerdere dochters blijven in het ouderlijk territorium, maar die ‘mogen’ zich dan niet voortplanten. Maximum leeftijd is 9 jaar, maar ruim 80% sterft in het eerste jaar door het verkeer, jacht en stroperij, honden. Bij grotere dichtheden in de vossenpopulatie komt ook een deel om door honger, ziekte en gebrek.

Wanneer breng je een vos naar de opvang?

Volwassen vossen komen meestal in de opvang terecht wanneer zij slachtoffer van een verkeersongeval zijn geworden. Bij niet al te grote fysieke verwondingen kan een vos in een gespecialiseerde zoogdierenopvang herstellen.

Jonge vosjes komen om een tweetal redenen in de opvang terecht. Of één van de oudere dieren is om het leven gekomen door de jacht ofwel door een aanrijding. De verweesde vosjes die groot genoeg zijn om het hol te verlaten, kunnen dan en passant gevonden worden door wandelaars. Raak in geen geval een vos of vossenwelpje aan, laat dit aan een medewerker van een dierenambulance over. Vossen zijn roofdieren en kunnen hard bijten, ook de welpjes. Heeft u tóch een (dode) vos aangeraakt, was dan zeer goed uw handen. Sommige vossen zijn besmet met de vossenlintworm en een besmetting kan na lang sluimeren een gevaar voor uw gezondheid zijn. Rabiës komt al heel erg lang niet meer voor in Nederland en Vlaanderen, maar voorzichtigheid is altijd geboden.

Wat kun je betekenen voor de vos?

Allereerst is het van belang om vossen NIET te voeren. Voeren maakt vossen minder schuw en durven ze meer in de buurt van mensen te komen. Wanneer vossen eenmaal minder op hun hoede voor de mens zijn, zullen ze ook dichterbij komen waar mensen ‘hobbydieren’ houden. Wanneer er pluimvee of konijnen uit tuinen worden gedood, dan wordt de vos ’t haasje. Met een beroep op schadebeheer zal men er alles aan doen om de vos te bestrijden.

Heb je zelf pluimvee of kleinvee als konijnen, zorg dat deze in een vosbestendig verblijf zitten.

Heb je eigen grond, verbied het jagers dan op je grond te jagen met een geweer, valkooien of aardhonden. 

Lees hier onze laatste blogs

Doosjes, plastic flesjes en oude sokken

Doosjes, plastic flesjes en oude sokken

Wat hebben doosjes, plastic flesjes en ouwe sokken met elkaar van doen? Nou, als je dieren wilt redden, moet je dit standaard in huis en in je auto hebben liggen 😉 Nooit ben je er op bedacht, maar daar rij je een eend aan. En erger, hij leeft nog. Wat te doen? Bel...

Lees meer
Ze waaien van het dak!

Ze waaien van het dak!

Meeuwen, om precies te zijn kleine mantelmeeuwen en zilvermeeuwen broeden graag op platte daken met kiezels of sedum. Dat is niet altijd zo geweest. Ooit broedden de meeuwen in de duingebieden maar dat is niet langer veilig meer – behoudens in gesloten natuurgebieden....

Lees meer
Haak een nestje voor een dier (of bestel het)

Haak een nestje voor een dier (of bestel het)

Het voorjaar komt er weer aan. Gelukkig! Maar we zijn er nog niet en wat is dan voor een aantal mensen een prettig werkje? Haken. Als je haakt, lees dan verder. Haak je niet? Haak dan niet af. Dit stukje gaat over gehaakte nestjes en caves die met succes...

Lees meer

Contact

info@wildopvang.nl

Bij een wild dier in nood:
Landelijk meldnummer Dierenambulance: 144
Zoek een lokale Dierenambulance
Zoek een vogel- of dierenopvang

Stuur Wildopvang.nl een bericht

15 + 11 =