RUST

Het is prachtig om te zien al dat sneeuw en ijs, maar voor in het wild levende dieren is het nu zaak om te overleven: kou kost veel energie en voedsel is moeilijk te vinden. Wat kun jij voor ze doen? Het zal je misschien verbazen maar het beste wat je kunt doen is in de meeste gevallen niets. De meeste dieren in het wild zijn namelijk het allermeest gebaat met rust. Verstoring kost namelijk veel energie en geeft ook stress dat de afweer tegen allerhande ziekten weer verlaagt. Struin daarom niet door de bossen, maar blijf op voetpaden en houd je hond aan de lijn. Ook in parken en polders: zorg dat je daar de watervogels of hazen niet verstoort.

WANNEER WEL HELPEN?

Grosso modo kan je het best dieren in de natuur met rust laten, maar dieren die in je eigen leefomgeving leven kun je best een handje helpen. Is dit een waterdichte scheiding? Nee. Maar Wildopvang.nl is van mening dat ‘stadsnatuurdieren‘ in het kielzog van de mens zijn gaan leven en dat je ze daarom ook kunt helpen wanneer dat nodig is. We zijn immers buren. Let wel: voer veilig en niet te veel. Veilig wil zeggen dat je bijvoorbeeld niet voert daar waar er geen uitwijkmogelijkheden zijn voor jagende katten, voer bijvoorbeeld op een voertafel of strooi voer dicht bij de heg of struikjes. Voer op diverse plekken in je tuin, maak van het gazon geen slagveld. Diverse vogels maken herrie om voer en dat kost energie, zorg daarom dat er meerdere voerplekken zijn. Voer, ten slotte, ook niet te veel. Maak ook regelmatig voederplankjes en vogelhuisjes en voersilo’s schoon. Er zijn diverse besmettelijke vogelziekten, zoals vogelpokken, die aantoonbaar verspreid worden door het gebruik van voerplaatsen. Water aanbieden is een optie wanneer er geen sneeuw ligt. Maak je niet druk om dat vogels gaan badderen. Ze doen dit om hun verenpak optimaal schoon te houden en zo geïsoleerd te blijven. Doe in geen geval suiker of zout door het water! Dat kan weliswaar ijsvorming vertragen, maar geen vogel overleeft na een suikerwaterbad en zout is slecht voor vogels. Indien er sneeuw ligt, zoals nu, is extra water geven overbodig. Sneeuw happen en sneeuwbadderen is een prima alternatief.

WATERVOGELS

Watervogels kun je bijvoeren met aanhoudende vorst en vooral sneeuw. Doe dat met liefst graan, watervogelpellets of gesneden andijvie. Brood – in grote hoeveelheden – is niet goed voor watervogels en zeker niet voor de waterkwaliteit, maar met aanhoudende strenge vorst en vooral sneeuw, willen we dat best door de vingers zien. 🙂

Denkt u dat er een vogel vastgevroren zit in een wak, bel dan niet meteen de dierenambulance, maar strooi wat voer op de waterkant. Grote kans dat de zogenaamd vastgevroren eend of zwaan opstaat en zich naar het voer beweegt. Veel watervogels blijven liever in de buurt van het water dan op de onveilige wal en bovendien houden ze zich warm door zichzelf zo compact mogelijk te maken.

EGELS

Egels zijn, als het goed is, nu in winterslaap. Dat is geen sinecure: egels verliezen gemiddeld 30% van hun lichaamsgewicht. Heb je een egel in de tuin, laat deze dan vooral met rust. Wordt het weer ineens heel zacht, dan kun je overwegen om weer wat voer en water neer te zetten. Egels slapen namelijk geen continue winterslaap, maar worden soms ook wakker. U kunt kattenvoer, brok of blik, maar ook kant en klaar egelvoer het hele jaar neerzetten maar vlak voor de winterslaap (september-november) en vlak na de winterslaap (maart-april) staat het bijvoeren gelijk aan levens redden.

TUINVOGELS

Wil je weten hoe je de vogels in je tuin bij kunt voeren? Kijk dan op de website van de Vogelbescherming. Daar staan echt de beste tips, niet alleen wát je kunt voeren maar ook hóe je het beste kunt voeren, want elke soort vogel heeft zijn voorkeur.

Je kunt natuurlijk ook zelf vogelvoer maken: slingers van doppinda’s en vetbollen. Je maakt een vetbol heel gemakkelijk zelf, zie de tips van DierenLot.