Van april tot en met juni worden er reekalfjes in ons land geboren. Het hoogtepunt van al die schattige Bambi’s ligt zo’n beetje nu, half mei. Het kan dus goed zijn dat je er eentje tegenkomt, verscholen liggend in de bosrand of in een weiland. Reeën zijn supergoed in het verstoppen, maar ze zijn overal waar wij mensen ook recreëren. Ze zijn zo aaibaar dat je bijna zou vergeten dat het wilde dieren zijn. En dat is nu precies het punt: elk jaar worden er reekalfjes door mensen ‘gered’ en die komen, vaak via Stichting Reeënopvang Nederland, in een bij de stichting aangesloten wildopvangcentrum terecht. Die kalfjes zijn meestal nodeloos van hun plek en hun moeder weggehaald. Wat mensen zien, is iets anders dan wat er werkelijk aan de hand is. Passanten zien een opgekruld reekalfje helemaal alleen liggen en denken dat er iets mis is. Maar de moeder – de reegeit – is vlakbij maar die kan je niet zien. Soms roept het reekalfje ook nog om zijn moeder, dat geschrei heet ‘fiepen’ en klinkt ook als een huilend gepiep. Voor mensen zonder kennis is het vanzelfsprekend om die kleine Bambi te gaan helpen en mee te nemen… Maar de waarschuwing van Stichting Reeënopvang Nederland is nu juist: ‘Laat ze met rust!’ en vooral ook ‘Raak ze niet aan!’. Reekalfjes worden zonder geur geboren, een oplossing van moeder natuur om geen roofdieren op het spoor te brengen. Maar als een mens eenmaal een kalf heeft geaaid of vastgepakt, dan accepteert de reegeit haar kalf niet meer!
Een nog grotere tragedie is wanneer een reekalfje wordt gevonden door een loslopende hond. Bijna iedere hondenbezitter zal zeggen dat zijn of haar hond dat nooit zal doen. Beetje rennen achter konijnen of katten, maar verder geen jachtinstinct zeggen ze dan. Onze ervaring is anders. En met ‘onze’ bedoel ik de wildopvangcentra – en boswachters én terreinbeheerders én dierenambulance en politie. Het komt per jaar talloos veel malen voor dat een hond een reekalfje grijpt. Eergisteren nog in Friesland, een piepklein kalfje van nog geen drie dagen oud, in de nek gepakt en versleept door een loslopende hond. Het reetje is met verwondingen overgebracht naar wildopvangcentrum de Fügelpits in Friesland, waar deze de beste zorg zal krijgen, maar onduidelijk is of het diertje de aanslag overleeft.
Maak niet dezelfde fout: laat de Bambi’s liggen en houdt uw hond aangelijnd, zéker in gebieden waar een aanlijngebod geldt of waar reeën leven. Geloof mij, dit wilt u niet op uw geweten hebben…
P.S. Bekijk dit prachtige voorlichtingsfilmpje van Stichting Reeënopvang Nederland: