Het voorjaar komt er weer aan. Gelukkig! Maar we zijn er nog niet en wat is dan voor een aantal mensen een prettig werkje? Haken. Als je haakt, lees dan verder. Haak je niet? Haak dan niet af. Dit stukje gaat over gehaakte nestjes en caves die met succes over de hele wereld in wildopvangcentra worden gebruikt.
Gehaakte nestjes zult je je afvragen, wat moet ik mij daar bij voorstellen? Niks meer en niks minder dan een nestje helemaal met de hand gehaakt. Wel volgens een speciale procedure en via speciale patronen. Dat wel. Ik kom er op terug. Deze kunstnestjes worden in vogelopvangcentra gebruikt om verweesde jonge vogels in te zetten. Er zitten vele voordelen aan: de vogeltjes zitten veel rustiger en warm. Het bootst de natuurlijke situatie na want kleine vogeltjes drukken zich vaak wat plat, of als ze ouder worden gaan ze op de rand van het nestje zitten bedelen om voer, en zelfs de allerkleinste, blinde, naakte vogeltjes drukken hun kont over de rand van het nest om zich te ontlasten. Wat ook vaststaat is dat spreidpootjes (een vergroeiing) minder vaak voorkomt tijdens het opgroeien omdat de jonge vogels simpelweg meer grip hebben dan in een plastic bakje. Ook volwassen dieren kunnen er baat bij hebben. Door verzwakking, magerte of neurologische problemen kunnen de vogels of zoogdieren soms een tijd niet staan en als een dier langdurig ligt in een onnatuurlijke houding kunnen er drukplekken ontstaan die wondjes kunnen worden. Door volwassen dieren de ondersteuning te geven van een nest, kan dit deels voorkomen worden.
En dan de caves. Caves of wel gehaakte ‘grotjes’ zijn simpelweg gehaakte nesten met een bolvormig dak. Daarin kunnen jonge haasjes, konijntjes, eekhoorntjes, marterachtigen en egeltjes heerlijk in wegkruipen wat een veilig gevoel geeft. Verweesd terecht komen in een wildopvang is niet niks. Stressvermindering zoals met gebruik van een gehaakt nest of cave kan werkelijk wonderen doen voor het gezond opgroeien.
Waar komt dit idee nou vandaan? Uit het buitenland, uit Canada wel te verstaan. Over de hele wereld zijn wildopvangcentra te vinden van Europa tot Australië of Belize. Veel wildopvangcentra hebben het Canadese initiatief Wildlife Rescue Nests gevonden dat dit idee gelanceerd heeft. In 2021 werden er maar liefst 3642 nestjes en caves van overal de wereld naar wildopvangcentra verstuurd. Vrijwilligers haken volgens strenge procedures (want er moet bijvoorbeeld uitsluitend met acryl of katoen worden gehaakt – pluist minder- en er moet héél strak worden gehaakt zodat er geen nageltjes of klauwtjes in vast kunnen blijven zitten). De regels van Wildlife Rescue Nests zijn terecht heel streng, het gaat ten slotte om het welzijn van de dieren. Maar wat voor veel Nederlandse hakers een drempel is, is dat je eerst voorbeelden van je haakkunsten moet opsturen naar Canada, alvorens je toegang krijgt tot de haakpatronen en aanwijzingen. Inmiddels is er enkele jaren geleden ook een Nederlands initiatief van de grond gekomen. Een vrijwilliger van Wildopvang Krommenie (toen dat jaren geleden nog Vogelopvangcentrum Zaanstreek heette) heeft het idee naar Nederland gehaald en is de samenwerking aangegaan met Wildopvang Delft. Middels een besloten Facebook groep kan je worden geïntroduceerd in dit fantastische werk. Vrijwilliger zijn voor een wildopvangcentra in je eigen tijd en vanuit je eigen huis. En geen vieze handen van het hokken schoonmaken… :-). Wil je je eens goed oriënteren op het haken en óf of het iets voor jouw wildopvangcentrum is, surf dan naar de https://wildliferescuenests.weebly.com Als wildopvangcentrum kun je je hier registreren om gratis (behalve als tegenprestastie een aantal foto’s te sturen wanneer de nesten of caves in gebruik zijn) deze nesten en caves te ontvangen. Dus zelfs geen verzendkosten!
Maar er is ook een manier om rechtstreeks in Nederland mee te doen: kijk op de website www.gehaaktevogelnestjes.nl om te lezen én om je als wilopvangcentrum aan te melden om gehaakte nestjes en caves te ontvangen! Registreer je dan hier
Wil je meer informatie over de haakgroep in Nederland, dan kun je lid worden van de besloten Facebookgroep. Daar kun je alle informatie vinden, maar wees voorbereid: het is niet gemakkelijk haken!