Deze week was er weer groot nieuws, er is weer een wolf gezien, dit maal op het eiland Tholen. Dit is voor de eerste keer dat er in Zeeland een wolf is gesignaleerd. De zwervende wolf kwam uit Brabant. Een zwervende wolf, die (nog) geen vaste roedel heeft, kan wel tot 70 km per dag lopen. Ze zijn dan op zoek naar een geschikt leefgebied waar genoeg wild is om te eten, genoeg beschutting om zich te verstoppen voor de mens en waar het mogelijk is om met een partner jongen te krijgen. Zeeland is daar ongeschikt voor, het landschap is veel te open en er is weinig wild. De wolf zwom deze week dan ook spoorslags terug naar Brabant. Waar hij nu is, is onbekend.
De wolf is in 2015 voor het eerst in Nederland gespot, hij kwam uit Duitsland overgelopen. In Duitsland is de wolf sinds 2000 al terug gekomen. In 2019 vestigde de wolf zich met partner op de Veluwe en stichtte een roedel door welpen te krijgen. 150 jaar geleden was de wolf in Nederland uitgestorven door voortdurende heksenjacht op het dier. Nu is de wolf terug. De wolf is al in 10 van 12 provincies in Nederland gezien en kan zelfs via de Markerdijk naar Noord-Holland komen! Het zal steeds vaker voorkomen dat we een wolf in het landschap tegen kunnen komen en de kans op een ontmoeting is daarom theoretisch groter. Wolven zijn echter zeer schuw en het is een voorrecht om er een tegen te komen.
Maar wat moet je doen? Wolven zijn groot, veel groter en zwaarder dan een herdershond. En hoewel de meeste wolven bij een ontmoeting met de mens zullen vluchten, kan een jong volwassen wolf, zeg puber, nog weleens nieuwsgierig blijven staan kijken bij een onverwachte ontmoeting met mensen. Wat moet je dan doen? Best een goede vraag. Blijf dan staan en loop een stukje achteruit en sla een ander pad in. Komt de wolf dichterbij, maak je dan groot, zwaai met je armen, en praat luid, de wolf zal dan het hazenpad kiezen.
Kijk onderstaand voorlichtingsfilmpje van de Provincie Gelderland en je weet precies wat je kan verwachten en moet doen. Hou in elk geval je hond aan de lijn in gebieden waar de wolf voorkomt. Mensen zal een wolf niet aanvallen maar een loslopende hond kan de wolf als concurrent zien en deze proberen te verjagen. Bij een confrontatie tussen hond en wolf kan het slecht aflopen voor de hond. Heb respect voor rust- en natuurgebieden waar een aanlijnplicht voor honden geldt. Dat is niet alleen belangrijk voor het wild wat er zit dat uw hond kan gaan opjagen, maar ook voor het zeldzame, maar niet ondenkbare scenario dat uw loslopende hond een wolf tegenkomt.