eekhoorn in de opvang

Ciara woei voorbij de afgelopen dagen, dat kan niemand ontgaan zijn. Maar wat verbindt een eekhoorn met een zeekoet? Nou precies, de storm!

Beide diersoorten hebben het, nu het zulk onstuimig weer is, niet makkelijk. Zeekoeten, alken en andere zeevogels kunnen door de aanhoudende storm en harde wind in moeilijkheden geraken. Zij raken oververmoeid en verzwakt en kunnen daardoor totaal uitgeput op het strand te vinden zijn. Het beste is het om deze zeevogels mee te nemen en af te leveren bij het kustasiel in de buurt.

En eekhoorns dan? Houden die geen winterslaap of zoiets? Nee, dat is een misverstand: eekhoorns houden geen winterslaap. Sterker nog, ze zijn al volop bezig met de voortplanting! In februari kunnen al de eerste jongen geboren worden, en daar zit nu net het het probleem…Behalve in holle bomen, maken eekhoorns ook bolvormige nesten hoog in de bomen. Met stormachtig weer, kunnen holle bomen omwaaien óf het nest wordt met jongen en al, uit de boom geblazen.

Wees daarom buiten erg alert, zeker als u op het strand loopt of als u eekhoorns bij u in de buurt of misschien wel in de tuin hebt. Mocht u een uitgeputte zeevogel óf een nest jonge eekhoorns vinden, bel dan met de dierenambulance of breng het dier naar de wildopvang.

P.S. Heeft u jonge eekhoorns gevonden, doe ze in een doosje met een handdoek en plaats er zo snel mogelijk een kruikje bij van heet water in een drankflesje met een theedoek er omheen. Wildopvangcentra zullen u dankbaar zijn voor de geboden eerste hulp.