De meeste haasjes komen onterecht in de opvang. Foto: Wildopvang Krommenie

Het is februari en de eerste haasjes zijn geboren. Zo weerloos als jonge haasjes open en bloot in het veld liggen…Het ‘redden’ van een jong haasje is bijna onweerstaanbaar.

Zo koud en zo alleen als ze op de grond liggen. Maar jonge haasjes worden vaak onterecht naar de opvang gebracht. Mede door een aantal misverstanden. Ten eerste omdat men denkt dat een haasje in een hol hoort te liggen. Maar dat is niet zo. Hazen hebben geen holen maar zogenaamde ‘legers’. Dat zijn ondiepe kuilen in de grond of gras. Als mensen bijvoorbeeld een jong vinden dat alleen ligt, denken ze dat het dier door zijn moeder is verlaten. Dat is ook onwaar: jonge haasjes kruipen al na een tot drie dagen van hun geboorteplek weg en verstoppen zich in de vegetatie. De jongen verspreiden zich zodat elk haasje alleen ligt. Dat kan tot ruim honderd meter van de plaats van de geboorteplek af zijn. Elke avond na zonsondergang komt moeder haas (moer) terug, maakt een laag grommend geluid, en komen de jonge haasjes terug naar de geboorteplek waar ze in een tijdbestek van drie tot vijf minuten gezoogd worden en dan verdwijnt de moerhaas weer. Dit gaat door totdat de jongen zelfstandig zijn. Zelfs als de moeder haas dood is, worden de jongen nog gezoogd door ‘tantes’ met jongen in de buurt. Het tweede misverstand is dat haasjes die zijn aangeraakt door mensenhanden worden verstoten, dat is niet waar. Laat daarom jonge haasjes in het veld met rust. 

Wanneer wel naar de opvang? 

  • Als een kat of hond een jonge haas in zijn bek heeft gehad (ook al zijn er geen zichtbare verwondingen).
  • Als kraaien of meeuwen het voorzien hebben op het jonge haasje;
  • Als het jonge haasje op een sportveld ligt dat in gebruik wordt genomen en er is aan de rand van sportveld geen veilige plek om het diertje over te zetten;
  • Als het haasje op een bouwterrein ligt waar gewerkt wordt;
  • Als je een jong haasje met verwondingen aantreft.

WANNEER DE OPVANG VRAGEN OM ADVIES

Als u niet zeker weet of een haasje in nood is. Bij twijfel, bel met een wildopvangcentrum. Maar in het algemeen geldt: laat jonge haasjes met rust.